اجزای اصلی سیستم آبرسانی
آشنایی با تجهیزات مختلف برای سیستم پمپاژ، انتقال و آبرسانی آب از چاه بسیار از اهمیت بالایی برخوردار است به عبارتی برای انتخاب یک دستگاه تصفیه آب چاه نیز باید از سیستم تعبیه شده برای استخراج چاه و انتقال آن به درب خانهها اطلاع کامل داشته باشیم. برای مثال اگر از یک منبع تحت فشار در سیستم پمپاژ استفاده شده باشد، دستگاه مورد استفاده برای تصفیه آب حتماً باید بعد از منبع تحت فشار نصب شود در غیر این صورت باعث بروز آسیب پمپ چاه میشود.
عمدتاً برای استخراج آب از چاهها از پمپهای مستغرق و پمپهای جتی استفاده میشود و در بیشتر مواقع به منظور افزایش فشار آب و رانش آب به سمت خانهها از یک مخزن بزرگ برای ذخیره آب پیش از پمپاژ به داخل خانه و یا با استفاده از ارتفاع مخزن و نیروی جاذبه از مخازن هوایی که در ارتفاع قرار میگیرند، برای ذخیرهسازی آب استفاده شده، کمک میگیرند.
پمپ مورد استفاده برای چاهها به صورت اتوماتیک به وسیله فلوسوئیچ نصب شده در مخزن ذخیره روشن و خاموش میشود و نحوهی کار آن بدین صورت است که به محض پر شدن مخزن، به فرمان فلوسوئیچ پمپ، چاه خاموش شده و در صورت افت زیاد سطح آب نیز جهت حفاظت از بوسترپمپ، فرمان روشن شدن پمپ چاه را صادر میکند. لازم به ذکر است بوسترپمپ نیز، توسط پرشرسوئیچ گذاشته شده روی خط به صورت خودکار روشن و خاموش میشود و به منظور جلوگیری از دفعات بالای روشن و خاموش شدن بوسترپمپ، از منبع تحت فشار استفاده میشود به عبارتی در زمانهایی که مصرف آب در منازل قطع میشود بوسترپمپ به صورت خودکار، منبع تحت فشار را پر میکند و وقتی دوباره آب در منزل مصرف میشود، ابتدا آب از منبع تحت فشار وارد خط میگردد تا جاییکه پرشرسوئیچ با توجه به افت فشار در منبع، به بوسترپمپ پر شدن مجدد آن را صادر کند و این سیکل، دائماً تکرار میشود.
به صورت کلی سیستم چاه آب، مجموعه تجهیزاتی است که باعث پمپاژ آب از داخل چاه، رساندن به سطح زمین و در اختیار قرار دادن آن برای مصرف کننده میشود که دارای ۳ اجزای تشکیل دهنده اصلی میباشد که این اجزا عبارتند از:
- پمپ
- تبدیل کننده بدون چال
- مخزن تحت فشار
پمپ:
برای انتقال آب از چاه و انتقال آن به درب منازل از پمپ استفاده میشود. خصوصیات پمپ مثل اندازه و الکتروموتور آن به عوامل مختلفی مانند قطر چاه، سطح آب در چاه، تعداد تجهیزات موجود در سیستم لولهکشی، میزان مصرف آب و میزان تقاضای آب در زمان اوج مصرف که معمولاً بعد از ظهر است، بستگی دارد که برای چاههای خانگی که از پمپهای معمولی استفاده میشود، معمولاً دارای ظرفیت آبدهی ۱۰ اسب بخار میباشد.
برای مصرف کنندههای دیگر که مصرف بیشتری دارند مانند صنایع کشاورزی، پمپهای گرمایشی و یا دامداری میزان تقاضا در زمان اوج مصرف بالاتر میباشد به همین دلیل نیاز به پمپ با ظرفیت بالاتر نیاز است همچنین در صورتی که در زمان اوج مصرف به جریان آب بیشتری، بیشتر از مقدار جریان آبدهی چاه نیاز باشد این کسری را میتوان به وسیله ی افزایش ظرفیت مخزن تحت فشار جبران کرد.
همان طور که بالاتر عنوان شد از انواع پمپ مورد استفاده جهت پمپاژ آب چاه میتوان به پمپهای مستغرق اشاره کرد. قطر پمپهای مستغرق معمولاً ۳.۵ اینچ و طول آنها حدوداً بین ۲ تا ۳ فوت است لازم به ذکر است این پمپها در داخل چاه و زیر سطح آب قرار میگیرند و در اکثر مواقع برای چاههایی با قطر بالای ۴ اینچ مورد استفاده قرار میگیرند اما گاهاً برخی از این پمپها در چاهها با قطر ۳ اینچ نیز استفاده میشوند.
از دیگر پمپهای مورد استفاده در چاهها میتوان به پمپهای جتی اشاره کرد که معمولاً برای چاههایی با ۳ اینچ یا کمتر استفاده میشود. پمپهای جتی در اکثر مواقع روی زمین و مستقیماً روی چاه یا در فاصلهای از بالای چاه در موتور خانه نصب میشود و توسط سیستم لولهکشی به چاه متصل میگردد.
از دیگر موارد قابل ذکر درباره جت پمپها میتوان به فشار و جریان کمتر نسبت به پمپهای مستغرق اشاره کرد. روش کار این پمپها بدین صورت است که با عبور جریان آب از یک لوله اصطلاحاً به نام ونتوری که یک لوله باریک مخروطی شکل است با سرعت زیاد باعث کاهش فشار و ایجاد مکش میشود و همین امر منجر به کشیدن آب چاه به داخل پمپ و ارسال آن به نقطه مصرف کننده میگردد.
تبدیل کننده بدون چال:
از دیگر اجزای تشکیل دهنده سیستم چاهها در گذشته، چاله چاه بود که مهمترین عیب آنها امکان نفوذ آلودگی، سقوط کودکان و حیوانات به چاه و یا ورود گازهای سمی به درون آن بوده که همین مسئله باعث گردیده در قوانین جدید احداث چاه، استفاده از چاله چاهها منسوخ شود و به جای آن از وسایل و اتصالاتی به نام "تبدیل کننده بدون چاله" برای انتقال آب از بخش فوقانی چاه آب به مصرف کننده، استفاده شود. به عبارتی این اتصالات عملاً نیاز به استفاده از چاله را از بین برده است.
تبدیل کننده بدون چال در عمق حدود ۶ الی ۷ فوت زیر زمین بر روی جداره دیواره چاه نصب میشود تا آب به منزل و یا نقاط مصرف دیگر توسط لوله دفنی زیرزمین منتقل شود. از مزایای این اتصالات میتوان به ضدیخ بودن به دلیل دفن آنها زیر زمین، اشاره کرد.
با استفاده از تبدیل کننده بدون چال دیگر معایب چاه چالهها وجود ندارد و و درب چاه به خوبی و با آببندی مناسب بسته شده و در زمان مورد نیاز برای استفاده و یا سرویسهای لازم، درب چاه باز شده و تعمیرات انجام میشود.
مخزن تحت فشار:
در اکثر سیستمهای انتقال آب از مخزن تحت فشار استفاده میشود که این مخازن معمولاً در زیر زمین یا در موتورخانهها قرار میگیرد و معمولاً به سه منظور استفاده میشوند:
- ذخیره و تأمین آب مورد نیاز در زمانیکه پمپ چاه خاموش است
- تأمین آب ذخیره در زمان روشن بودن پمپ که در این صورت لزومی به روشن بودن همیشه پمپ نمیباشد و همین امر موجب به افزایش طول عمر پمپ میگردد.
- ذخیره و تأمین آب مورد نیاز در زمان اوج تقاضای مصرف
جهت اطلاع بیشتر از مخازن تحت فشار به بلاگ استفاده از منابع تحت فشار در آبرسانی ساختمان مراجعه فرمایید یا اینجا کلیک کنید