ابزار وبلاگ

ابزار وبلاگ

آموزش گام به گام و راهنمای کامل نصب و راه اندازی پمپ آب خانگی

آموزش گام به گام و راهنمای کامل نصب و راه اندازی پمپ آب خانگی

پیش از هرچیز توجه فرمایید که ما با اشتراک گذاری این مطلب اصلا قصد نداریم افراد ناوارد و آماتور را به نصب و راه اندازی پمپ آب ساختمان تشویق کنیم، و در نظر داشته باشید که باید این کار را به یک متخصص سپرده تا علاوه بر برخوردار شدن از شرایط گارانتی، از خطرات احتمالی مانند برق گرفتگی، خرابی و نشتی شیرآلات، سوختن پمپ و… نیز جلوگیری کنید.

راهنمای گام به گام نصب و راه اندازی پمپ آب خانگی بصورت اصولی به همراه ذکر نکات مهم

گام اول: علت کم بودن فشار آب

قبل از شروع نصب و راه اندازی پمپ آب اول حتما بررسی کنید که علت کم بودن فشار آب در ساختمان بدلیل وجود مشکل در سیستم آبرسانی نباشد. عموما در ساختمان‌های قدیمی بدلیل زنگ زدگی و تجمع رسوبات، لوله‎‌ها دچار گرفتگی میشوند. حال اگر در بخش‌های خاصی از ساختمان آبرسانی خوب است و در برخی بخش‌ها فشار آب کم است یعنی به احتمال زیاد آن لوله‌ها دچار گرفتگی شده‌اند.
علت‌های دیگری هم مانند چکه کردن اتصالات و شیرآلات و ارتفاع ساختمان نیز میتوانند سبب کم شدن فشار آب شوند. که باید پس از بررسی تمامی این احتمالات و اطمینان از عدم وجود مشکل، به سراغ خرید پمپ بروید.

گام دوم: انتخاب نوع سیستم آبرسانی

نکته دیگری که باید در نظر بگیرید این است که اول مشخص کنید برای کجا و چه کاری میخواهیم پمپ را نصب کنید؛ دانستن این مطلب از آنجایی مهم است که جواب این سوال میتواند کاملا نوع پمپ، تجهیزات جانبی، اتومات و اتصالات را تغییر دهد و اگر در انتخاب آنها دقت لازم را بخرج ندهید ممکن است متحمل هزینه‌های اضافی برای تعمیرات و تعویض قطعات شوید.
همانگونه که پیش تر در “راهنمای انتخاب پمپ آب خانگی ذکر کردیم اول بررسی کنید و ببینید چه نوع پمپی برای ساختمان شما مناسب است و پس از انتخاب پمپ، ببینید کدام سیستم استارتر (ست کنترل، منبع تحت فشار و یا تابلو برق) برای کاربری شما ایده‌ال میباشد. که برای انتخاب آن باید ببینید سیستم شما جز کدام یک از موارد زیر هستید:

  • ساختمان‌هایی با کمتر از 2 واحد و مصرف آب کم یا فصلی: در مواردی که ساختمان حالت ویلایی دارد و یا مصرف آب در آن کم است بهترین گزینه برای اتوماتیک کردن پمپ استفاده از ست کنترل است. بخصوص در مواردی که ساختمان در بخشی از سال خالی از سکنه بوده و مصرف آب در آن دائمی نمیباشد.
    نکته: در ویلاها بهتر است از منبع تحت فشار استفاده نکنید زیرا بدلیل مصرف کم و دوره‌ای، آب موجود در منبع راکد شده و بستر را برای رشد جلبک و… فراهم میکند.
  • ساختمان‌هایی با بیش از 2 واحد و مصرف آب معمولی تا زیاد: برای این نوع ساختمان‎ها بهترین و میشود گفت مقرون به صرفه‌ترین روش، نصب منبع تحت فشار به همراه کلید پرشر است. در این روش برای سیستم ابرسانی یک محدوده فشار تعریف میشود و پمپ تنها زمانی روشن میشود که ذخیره آب درون منبع تحت فشار مصرف شود و فشار جریان به حداقل خود برسد.
    نکته: در این نوع ساختمان‌ها برای صرفه جویی در هزینه از ست کنترل استفاده نکنید زیرا ست کنترل با هربار باز کردن شیر آب (حتی اگر برای پر کردن یک لیوان آب باشد) پمپ را روشن میکند و در چنین ساختمان‌هایی که تعداد واحدها زیاد است پمپ مرتبا در حال خاموش و روشن شدن است که این روند علاوه بر کوتاه کردن عمر پمپ، سبب سوختن سریع ست کنترل و نیاز به خرید مجدد آن میشود. پس با صرفه جویی بی مورد در این مورد برای خود هزینه‌های اضافی بیشتر ایجاد نکنید.
  • ساختمان‌هایی با تعداد طبقات زیاد و برج‌ها: برای این نوع ساختمان‌ها بهترین و تنها راه حل شما نصب بوسترپمپ است و همانگونه که در صفحه “بوستر” برای شما توضیح دادیم، این سیستم‌ها یا دور متغییر و یا دور ثابت هستند و انتخاب آن کاملا بستگی به بودجه خریدار دارد. (مبحث نصب و راه اندازی بوسترپمپ مقوله‌ای کاملا جدا و تخصصی ست که ما نمیخواهیم وارد آن شویم)

گام سوم: توجه به مقررات

بطور کلی باید توجه کنید که نصب پمپ آب خلاف مقررات شهرداری نباشد. به عنوان مثال نصب پمپ آب بطور مستقیم روی انشعاب اصلی آب غیرقانونی است و باید قبل از آن یک منبع ذخیره قرار داده شود. البته نصب منبع ذخیره مناسب تنها برای پیروی از قوانین نیست، با داشتن یک منبع ذخیره میتوانید خطر کاویتاسیون (حباب زای) را به حداقل برسانید و سبب کم شدن فشار آب ساختمان‌های مجاور و همسایه‌ها هم نمیشوید و بسیاری دلایل اصولی دیگر که به کمک یک منبع ذخیره میتوانید از آنها جلوگیری کنید.

گام چهارم: انتخاب منبع ذخیره مناسب

در رابطه با منبع ذخیره میشود گفت هرچه بزرگتر باشد بهتر است اما نباید منبع آنقدر بزرگ باشد که آب در آن راکد بماند. عموما برای هر واحد بین 100 تا 200 لیتر آب در نظر گرفته میشود که برهمین مبنا هم باید منبع ذخیره خود را انتخاب کنید.

گام پنجم: آماده سازی قبل از نصب پمپ آب

پیش از انجام هرکار ابتدا ورودی آب را از شیر اصلی قطع کنید و همچنین برق را از قسمت کنتور کاملا قطع کنید و مطمئن شوید که این دو قطع هستند، سپس شیر تخلیه آب و باقیه شیرها را باز بگذارید تا درون لوله ها را تخلیه کنید و مطمئن شوید در سیستم آبی وجود ندارد، اگر مخزن آب دارید آن را هم تخلیه کنید.

گام ششم: ابزار و وسایل مورد نیاز جانبی

ابزارهای مورد نیاز: حوله، چسب لوله (درصورتی که میخواهید از لوله‌های PVC استفاده کنید)، نوار تفلن، لوله بر، آچار مناسب و لوله گیر
اتصالات: لوله، مبدل لوله، زانویی، مهره و ماسوره، شیر قطع کن، شیر یکطرفه، پنج راهی و شیر رابط
تجهیزات جانبی: منبع ذخیره، منبع تحت فشار و کلید فشار (و یا ست کنترل)، فشارسنج (در صورت نیاز)

نکته: قطر لوله خروجی باید مطابق خروجی پمپ باشد و اتصالات و لوله‌ها باید براین اساس باید تهیه شوند. توجه فرمایید که به هیچ عنوان بعد از خروجی پمپ لوله‌ای با قطر بزرگتر و یا کوچکتر نصب نکنید زیرا اینکار به پمپ فشار زیادی وارد میکند و طول عمر آن را بسیار کاهش میدهد.
نکته: اگر میخواهید از کلیدپرشر استفاده کنید مهم است که آن را از برندهای معتبر و باکیفیت خریداری کنید. فنرهای کلیدفشار باید از آلیاژ مرغوب تهیه شده باشد تا براحتی در اثر تغییرات دما و آب و هوا تنظیماتش بهم نریزد. برای یادگیری نصب کلید فشار میتوانید به مطلب آموزش تعویض کلید پرشر برای انواع پمپ آب” و جهت تنظیم مجدد آن به مطلب “راهنمای تنظیم کلید فشار” مراجعه فرمایید.
نکته: برای انتخاب منبع تحت فشار میتوانید “به این مطلب” مراجعه فرمایید ولی پیش از خرید آن حتما توجه کنید که تیوپ منبع تحت فشار باید از جنس مرغوب و از ضخامت کافی برخوردار باشد زیرا همانگونه که پیشتر گفتیم، درصورتی که نکات اولیه را رعایت نکنید و تیوپ از جنس خوبی هم برخوردار نباشد میتواند به راحتی پاره شود و مجبور شوید دائما برای تعویض آن هزینه صرف کنید. برای یادگیری بیشتر در این زمینه میتوانید به مطلب “عیب یابی منبع تحت فشار، علت های پارگی تیوپ و آموزش تعویض آن” بروید.

گام هفتم: نقشه لوله کشی و طرح سیستم

عموما علت رسم نقشه پیش از برش لوله‌ها برای این است که اندازه‌گیری‌ها دقیق باشد و در زمان نصب چیزی از قلم نیوفتد، که برای این کار میتوانید از عکس زیر برای راهنما استفاده کنید و نسبت به فضایی که دارید اندازه‌ها را برآورد کنید.

توضیحات عکس طرح لوله کشی پمپ آب

  1. شیر فلکه
  2. منبع ذخیره آب
  3. شیر صافی
  4. پمپ آب مناسب
  5. شیر یکطرفه
  6. منبع تحت فشار
  7. شیر یکطرفه

نکته: حداقل فاصله ست کنترل با پمپ باید 20 سانتی متر بصورت عمودی باشد حال برخی از ست کنترل‌ها را میشود بصورت افقی هم نصب کرد که کاملا بستگی به نوع طراحی آن دارد (باید مطابق دفترچه راهنمای ست کنترل نصب شود).
نکته: درصورتی که بخواهید برای تمام واحدها تصفیه آب وصل کنید بخصوص اگر آب املاح و ناخالصی داشته باشد، بهتر است آن را قبل از منبع ذخیره وصل کنید تا املاح و ناخالصی‌ها وارد پمپ نشود.

گام هشتم: محل قرار گیری پمپ

در خصوص نصب پمپ یکی از موارد مهمی که نیاز به وسواس بیشتری دارد انتخاب مکان نصب پمپ است. که برای آن تنها کافیست موارد زیر را رعایت فرمایید:

  • پمپ نباید در مجاورت تابش مستقیم نور خورشید، باد و باران قرار داشته باشد و حتما باید در محیطی مسقف قرار گیرد.
  • سطح زیر پمپ باید کاملا صاف و ثابت باشد و پمپ به هیچ عنوان نباید روی شیب یا سطوح ناهموار قرار گیرد حتی اگر خیلی کم باشد.
  • پمپ را نباید بطور مستقیم روی زمین نصب کرد و برای آن باید یک پایه مستحکم و تراز تعبیه کرد.
  • اطراف پمپ باید بقدری فضای آزاد داشته باشد تا علاوه بر امکان جریان آزادانه هوا، سرویس و تعمیرات آتی آن توسط تکنسین راحت بوده و برای دسترسی به پمپ دچار مشکل نشوند.
  • از آنجای که پمپ ها صدا تولید میکنند و این صدا میتواند در ساختمان آزاردهنده باشد، بهتر است پمپ را تاجایی که میشود به سمت دیواره‌های خارجی ساختمان نصب کنید و از دیوارهای داخلی دور نگهدارید.

گام نهم: اتصالات و لوله کشی پمپ آب خانگی

در این بخش اتصالات را براساس اندازه‌هایی که در گام قبلی بدست آوردید و براساس فیلم زیر برش زده و متصل کنید، فقط توجه داشته باشید که حتما طبق همین اصول پیش روید.
نکته: وجود شیر یکطرفه از آنجایی مهم است که در زمان بستن شیر آب از بازگشت آن به پمپ جلوگیری میکند و جدای از آن از وارد شدن ضربه کله قوچی (ضربه‌ی شدید آب که در اثر بستن ناگهانی شیرآب به لوله‌ها وارد میشود) به پمپ نیز جلوگیری میکند.

گام دهم: برق کشی و نصب پمپ آب

دوباره چک کنید که حتما حتما و حتما برق ساختمان قطع باشد و سپس سیم‌های پمپ و سیم اتصال به زمین را طبق دفترچه راهنما متصل کنید، دقت فرمایید که طراحی هر برند متفاوت است و خوب است که دفترچه راهنمای آن را کامل مطالعه فرمایید. اما ما همچنان توصیه میکنیم که اینکار را به یک تکنسین ماهر و کارشناس نصب بسپارید تا خطرات احتمال را به حداقل برسانید.

تست پمپ آب و بررسی‌های آخر

حال آب را وصل کنید و پمپ را طبق دفترچه راهنما هواگیری کنید، توجه داشته باشید که طراحی پمپها متفاوت بوده و برای هواگیری آن باید به دفترچه رجوع کنید زیرا پیچ تخلیه هوا در هر مدل جای بخصوصی تعبیه شده است.
پس از هواگیری لوله‌ها و پمپ، سیستم را روشن کرده و پس از شروع به کار پمپ در صورت امکان یک تست فشار بگیرید و بررسی کنید که فشار تولیدی پمپ نباید بیش از PSI 75 باشد زیرا فشار بیشتر از این میتواند همه اتصالات و لوله‌ها را خراب کند.

کلام آخر:

مهم ترین پیش شرط برای انجام هر کاری رعایت مسائل و نکات ایمنی میباشد

و از آنجایی که نصب پمپ یک کار کاملا تخصصی میباشد و اگر چناچه اشتباهی در حین نصب رخ دهد میتواند باعث به وجود آمدن خسارت مالی و ایجاد هزینه اضافی گردد از همین رو به شما توصیه میکنم که با متخصصین ما تماس بگیرید
www.motojen.ir