ابزار وبلاگ

ابزار وبلاگ

عیب یابی و رفع مشکل پمپ آب خانگی (پمپ سانترفیوژ)

عیب یابی و رفع مشکل پمپ آب خانگی (پمپ سانترفیوژ)

جدای از جنس و برند هر محصولی، تمامی وسایل بخصوص وسایل الکتریکی، به مرور زمان، دچار استهلاک شده و پس از مدتی غیرقابل استفاده میشوند و جدای از استهلاک، نحوه استفاده افراد نیز در روند خراب شدن وسایل نقش بسزایی ایفا میکند و میتواند به این روند اجتناب ناپذیر سرعت بیشتری ببخشید.

شما حتی اگر بهترین محصول موجود در بازار را هم خریداری کنید، بدون رعایت ایمنی و با استفاده نادرست، وسیله‌ی شما خیلی زودتر از عمر مفیدش خراب میشود و هزینه‌های هنگفت تعمیرات را بر گردن شما میگذارد؛ اما نقش شما تنها سرعت بخشیدن به خرابی وسیله نیست و برعکس آن هم صدق میکند! یعنی، ممکن است شما پمپی ارزان قیمت از تولیدکننده‌ای ناشناخته خریداری کنید اما با رعایت اصول اولیه و صرف وقت برای نگهداری آن سالیان سال بدون خرابی و مشکل به کار خود ادامه دهد.

حال اگر اتفاقی با این صفحه مواجه شده‌اید و یا برای کسب اطلاعات بیشتر اقدام به خواندن این مطلب کرده‌اید و هنوز با مشکل جدی مواجه نشدید، پیشنهاد میکنم که پیش از هرچیز به نکات ریز توجه فرمایید تا با همین نکات ساده، از صرف هزینه‌های اضافی برای تعمیرات و خرید مجدد قطعات جلوگیری کنید:

پیشگیری بهتر از درمان:

نوسانات برق در ایران را جدی بگیرید:

در ایران برق شهری استاندارد نیست و دچار نوسانات و حتی برخی مواقع قعطی‌های ناگهانی میشود که این یکی از اصلیترین دلایل برای کاهش عمر الکتروموتور و سوختن موتورِ پمپ است.

پس اولین نکته برای تضمین طول عمر هر نوع پمپی استفاده از محافظ برق میباشد! فقط حتما توجه فرمایید که محافظ گذاشته شده باید از نوع پکیجی باشد! نه معمولی! زیرا مصرف پمپ آب از مصارف خانگی و معمولی به مراتب بیشتر است.

هرکسی را بهر کاری ساختند:

نکته مهم دیگر بحث کاربری هر پمپ است، بدین معنی که اگر شما پمپی را خریداری کرده‌اید که مخصوص آب تمیز است، یعنی ورود هرگونه ناخالصی و ماده جامد معلق به پمپ باعث خرابی آن میشود. زیرا در این پمپها برای ایجاد فشار بالا از نوع خاصی پروانه استفاده میشود که اگر ناخالصی وارد آن شود باعث شکستگی پروانه و یا فشار آمدن به الکتروموتور و درنهایت از کارافتادن آن میشود.

پس حتما توجه فرمایید که چه نوع پمپی را برای چه کاری خریداری میکنید، به عنوان مثال اگر میخواهید آب زلال را از تانکرهای آب تخلیه کنید، به کف کش نیاز دارید اما اگر میخواهید آب همراه با گل و لای و… را پمپاژ کنید، باید از لجنکش استفاده کنید زیرا کفکشها تنها قادر به انتقال آب تمیز هستند.

از صافی یا فیلتر استفاده کنید:

سعی کنید که در دهانه ورودی پمپ آب خود یک صافی نصب کنید تا آشغالها و ناخالصیهای احتمالی را صافی کند و از ورود آنها به پمپ و آسیب به آن جلوگیری کند.

برای نگهداری از پمپ وقت صرف کنید:

در نهایت نکاتی همچون، آماده کردن پمپ برای فصول سرد، بررسی و چک کردن دوره‌ای پمپ، اطمینان حاصل کردن از صحت کارکردش و… را فراموش نکنید تا پیش از بروز هرگونه مشکل جدیی آن را فورا شناسایی و رفع کنید.

مشکلات عمده پمپ آب خانگی و دلیل آنها

مشکلات عمده پمپ آب خانگی

علت کم شدن فشار آب ( جریان ) پمپ:

برای عیب یابی کاهش فشار آب، ابتدا با انجام یک بررسی ظاهری از عدم وجود نشتی و گرفتگی در پمپ و لوله ها اطمینان حاصل کنید، سپس بوسیله یه مانومتر (فشارسنج) میزان فشار آب در پمپ را اندازه‌گیری کنید و ارقام بدست آمده را با چارت پمپ مقایسه کنید. (که توصیه میکنیم این کار را به تکنیسینهای فنی بسپارید)

پس از اندازه گیری با مانومتر و یادداشت افت فشارهای غیرعادی، محل مانومتر را تغییر داده و سعی کنید با کمک آن منشا این افت فشارها را پیدا کنید، و درنهایت با توجه به مشکلات ذکر شده در زیر،اقدام به تعویض، تعمیر و یا تمیزکردن قطعه مورد نظر کنید.

خرابی الکتروموتور و نیم سوز شدن آن

نشتی در پمپ، واشرها ویا اتصالات

وجود گرفتگی در لوله های ارتباطی

ساییدگی پروانه‌ها

علت کاهش سرعت شروع به کار پمپ آب:

در صورتی که پس از روشن نمودن پمپ، دستگاه نسبت به قبل، زمان بیشتری برای شروع به کار صرف میکند، یا به اصطلاح خیلی کند استارت میخورد، یعنی مشکلی وجود دارد، که اصولا این مشکل بیشتر ناشی از زیاد شدن فاصله لقی (فضای خلاصی) پمپ شکل میگیرد. ولی اگر دلیل کاهش سرعت این نبود، لیست زیر را چک کنید:

وجود نشتی در اتصالات

سفت بودن پیچ واش

فرسوده شدن آبشکن پیچک

انسداد لوله‌ها و اتصالات

هواگرفتن پمپ

خرابی یا نیم سوز شدن الکتروموتور

که در نهایت شما میتوانید با انجام تست حداکثرخلا محل مشکل را ردیابی کنید.

علت صدای زیاد پمپ آب:

بطور معمول علت صدای زیاد پمپ میتواند در اثر مواردی مانند عدم نصب صحیح و مستحکم در محل استقرار پمپ، خرابی بلبرینگها و یا پروانه پمپ باشد.

حال اگر پمپ صدایی مانند تکان خوردن چند تیله در یک قوطی فلزی (یا برخورد گلوله با سطحی فلزی را میدهد)، احتمالا پره‌ها و بخش داخلی پمپ حفره شده است، که میتواند در اثر حباب‌زایی (کاویتاسیون)، گرفتگی یا افتادگی یکی از رینگها، مسدود شدن صافی و… ایجاد شده باشد.

برای راحتی در تشخص دلیل صداهای اضافی پمپ، شما میتوانید ابتدا پمپ را بدون آب برای مدت خیلی کوتاهی روشن کنید، اگر صدا همچنان وجود داشت مشکل مکانیکی است، ولی اگر صدا با نبود آب قطع شد مشکل هیدرولیکی میباشد. ولی حتما دقت کنید که تنها برای چند ثانیه میتوانید پمپ را بدون آب روشن کنید و پمپها برای کارکرد بدون آب ساخته نشده‌اند و زیاده‌روی در اینکار موجب داغ کردن الکتروموتور و سوختن آن شود.

علت داغ شدن بیش از حد پمپ آب:

عدم ورود سیال کافی به پمپ

خرابی بلبرینگها

وجود مشکل در الکتروموتور پمپ

برق نامناسب

خارج شدن پروانه از جای اصلی خود

انسداد پمپ یا دریچه خروج هوا

توجه داشته باشید برای بررسی پمپ، هیچوقت پمپی که داغ کرده است را بلافاصله باز نکنید! اول اجازه دهید پمپ به قدری که بتوان آن را لمس کرد خنک شود؛ و حتی پس از خنک شدن هم مواظب باشید چون ممکن است در داخل پیچک پمپ فشار ناگهانی ایجاد شده باشد. پس ابتدا صبر کنید پمپ کاملا خنک شود سپس طبق گفته‌های قبلی به بررسی محل مشکل بگردید و ببینید علت داغ کردن پمپ کدام یک از موارد ذکر شده در بالا میباشد.

در نهایت لطفا توجه فرمایید که عیب یابی پمپ آب و تعمیر آن نیاز به متخصص دارد و این مطلب صرفا جهت راهنمایی شما عزیزان در شناسایی بهتر مشکلات احتمالی و جلوگیری از خرابی و هزینه های بیشتر است، و همواره تلاش کنید از همان ابتدا پمپ هایی از برند های معتبر و با گارانتی خریداری کنید تا هزینه‌های نگهداری را به حداقل برسانید و بتوانید حتی در صورت بروز مشکل از خدمات پس از فروش شرکت نیز استفاده کنید.